uluburun tanrıca Cevat Şakir Balıkcı , Bodrum kalesi italyan ve Fransiz kuleleri Satrap Mausolos British Museum heykeli, Bodrum Sualtı arkeoloji müzesinde Anforalar, Bodrum Sualtı arkeoloji Müzesi'ndeki Karyalı prenses resmi, Aziz Yohannes John Şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum kalesi, Uluburun batığı dalgıç başlığı kolyesi, Halikarnas Balıkçısının fotoğrafı BODRUM REHBERİN

Sitede arama yapma

BOZUKKALE ARKAİK DÖNEM BATIĞI

Mö 7. YÜZYIL SONU - 6. YÜZYIL BAŞI

Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'ne bağlı Piri Reis Araştırma Gemisi ile yürütülen Türkiye Batık Envanteri Projesi kapsamında keşfedilen batık, Muğla'nın Marmaris ilçesi, Bozukkale Mevkiinde, 30-47 metre arası derinliklerde yer almaktadır, ilk defa bir Türk Üniversitesi tarafindan Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleştirilmekte olan kazıya Doç. Dr. Harun ÖZDAŞ başkanlığında 2017 yılında başlanmıştır.

Bozukkale Batığının Ege ve Akdeniz'de bulunan bütün batıklardan ayrılan en önemli özelliği 300'den fazla mortarium'dan (havan) oluşan kargosu ve Akdeniz'de bilinen ilk ve tek pişmiş toprak ve kireçtaçı heykel grubunun bu batıktan ele geçmiş olmasıdır.

Genellikle baharat ve tahıl ezme ve öğütme için kullanılan mortarium tipi geniş ve büyük tabaklarla aynı zamanda kutsal alanlara yiyecek sunusu yapılmıştır. Kıbrıs'ta üretilerek geniş bir coğrafyaya dağılan bu tip seramiklere Nil deltasında, Suriye Filistin, Güney Anadolu kıyıları ve Ege bölgesinde çok sayıda rastlanmaktadır.

2017-2019 yılları arasinda yürütülen kazılarda her sene 2 aylık bir süre denizde geçirilerek toplam 423 ekip dalıçı (2-4 kişilik) yapılmış ve batık üzerinde 420 saat çalışılmıştır. Bu çalışmalarda 445 adet eser çıkarılmıştır.

Batık alanda toplam 13 adet sağlam ve kırık heykel bulunmuştur. İlk araştırmalara göre heykellerin Kıbrıs kökenli olduğu ve bazılarının ise Mısır ve Kıbrıs’tan  geldiği anlaşılır. Geminin özel bir kargo taşıdığı ve bu heykellerin tapınakları sunularak götürülen adak heykelleri olduğu belirtilir. Bozukkale Arkaik dönem batığında ele geçen buluntular Kıbrıs, Fenike, Sakız adası ve Miletos kökenli Anforaların yanı sıra özel üretim seramik kaplarda yer alır.

Arkaik batık, Milat’tan önce yedinci yüzyıl sonu altıncı yüzyıl başına tarihlendirilmiştir. Pek dönemde çok önemli bir deniz ticaretinin çok önemli bir geçiş noktası olan rodos kanalından yalanın batağı ait buluntular yeminin Kıbrıs kökenli olabileceğini gösterir. Bu batık doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege arasındaki ticari ilişkiler açısından çok önemli veriler sunulmuştur ve devam eden kazılar bu önemli bilgilerin çoğalmasına neden olacaktır.